İskandinav ülkelerinin benimsediği ve zorlu hava şartlarına karşın yuvalarını sıcaklaştırdığı İskandinav tarz dekorasyon, özellikle 2015 yılından günümüze kadar artarak popülerliğini dekorasyon dünyasında halen korumaktadır.


İskandinav tarzın ortaya çıkış noktasında;
• Uzun geçen soğuk ve zorlu kış mevsiminde sıcak ve rahat bir ortam,
• Basit ve sadelik
• İşlevsellik
• Zarafet
kriterleri etkili olmuştur.


İskandinav tarz dekorasyon birkaç özelliği ile vurgulanmak gerekirse,
• Sade ve çarpıcı
• Tasarım obje ve eşyalar
• Baskın olarak beyaz ve tamamlayıcı renkler
• Doğal malzeme ve dokuların tercih edilmesi
• Bitkiler ile doğayı eve taşıma
• Kullanışlı ve uyumlu nesneler
• Kullanışlı ve ergonomik mobilyalar
olarak özetleyebiliriz.


İskandinav Tarz Dekorasyon Uygulaması

Renk Seçimi:


İskandinav tarzı dekorasyonda temel renk genellikle beyaz ve tonları olarak seçilmektedir. Beyaz, güneş ışığını en güzel şekilde yanıştan renk oluşu ve ortamı aydınlatıp daha geniş bir mekan algısı oluşturduğu için tercih edilmektedir.


İkinci renk olarak beyaz ile daha sofistike bir uyumda olan gri uygulanmaktadır. Kanepe, berjer, sandalye, ayak uzatma ekipmanları gibi oturma elemanlarında en çok kullanılan renktir.


Bütünleyici bir renk olarak ise mavi, yeşil ve kahverenginin tonları ile siyah renk kullanımı yaygındır. Özellikle dekoratif obje, tablo, mum, ev tekstili gibi tamamlayıcı ürünlerde fazlasıyla bu renkler hakimiyet sürmektedir.

iskandinav tarz dekorasyon

Doku Seçimi:


Tarz, doğa ile bütünsellik içermekte ve İskandinav toplumu doğayı yuvalarına da taşıma arzusundadır. Bu sebeple özellikle işlenmemiş veya az işlem görmüş ahşap, geri dönüşüm ile elde edilebilen kumaşlar, hasır sepetler, keten ve pamuktan üretilmiş ev tekstil ürünleri, doğal kaynaklı malzemeler stilin tamamlayıcı öncülerindendir.

Tekstil ürünleri:


Oturma gruplarına sıcaklık vermesi ve reel anlamda soğuk günlerde daha fazla ısınma için battaniye, şal gibi ürünler, kırlentler ile birlikte oldukça yoğun kullanılmaktadır. Boydan boya, karmaşık desenli ya da ağırlık hissi oluşturacak desenler yerine kırlent ve halı seçimlerinde daha basit ve işlevsel olacak, sade tasarıma sahip ürünler bu tarzda yer almaktadır.

Tarza ait detaylar:


Ne istediğinizi bildiğiniz, ergonomi ve konforu sade bir çizgide oluşturduğunuz İskandinav tarzı dekorasyonda, mobilyalarınızın ve objelerin keskin hatlara sahip olması, mekana ferahlık ve derinlik vermenizde önemli bir faktör olacaktır.

Objeler:


Obje seçiminde özellikle fonksiyonelliği düşünmeniz, sizi kalabalıktan uzaklaştırıp tarz sahibi yapacaktır. Örneğin, hasır veya rattan malzemeden üretilmiş sepetler ve kutular mekanda tamamlayıcı obje niteliğiyle kalmayıp size fazladan depolama çözümleri sunacaktır.

iskandinav tarz dekorasyon
Yaratıcı ve ilham veren objler


Ahşap bir merdiven, sadece merdiven olarak bir yardımcı elemandan öte, çarpıcı bir obje olarak kullanılabilir.


Farklı ebatlarda ve renklerde mumlar ortam sıcaklığını artırırken mekanınıza hoş bir hava da verecektir.


Ayrıca, doğa dostu cam ürünlerin vazo, kutu, tepsi ve sehpa olarak kullanımı ile bol miktarda kendinizi rahatlamış hissetmenizi sağlayacak yeşil bitkilere evinizde yer vermek tarzınızı tamamlayacaktır.

Monokrom renklerde tablolar ya da mottonuzu güçlendirecek kelimelerin yer aldığı görseller de İskandinav tarzın vazgeçilmezlerindendir.

Daha fazla bilgi ve hizmet talebi için hello@fooddec.com e-posta adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Kaynak 1 , 2 , 3