Beton, modern dünyanın inşasında ilk sırada tüketilen, yıllardır hayatımızda olan bir yapı malzemesidir. Agrega, çimento ve su karışımı ile elde edilen malzemenin üretiminde özellikle çimento üretimi bazlı yüksek derecede karbondioksit salınımı mevcuttur. Bu dereceler de iklim değişikliği konusunda önemli bir role sahiptir. Global seviyelerde üretim konusunda ekoloji dostu yöntemlere geçilmeye başlanılan günümüzde, beton üretimi için de çeşitli yöntemler araştırılmaktadır (karışım oranları, sıcaklık, basınç miktarı ve süresi, su muhteviyatı vb.).
Ev, ofis ve dinlenme mekanlarının dekorasyon tarzında son yıllarda trend olan beton ve ahşap ikilisi, teknik açıdan da farklılıklar yaratmaya hazırlanmakta.
Tokyo Üniversitesi’nde bitkiler ile birlikte beton malzemenin geri dönüşümü üzerine yapılan çalışmalar üzerine eğilme dayanımı yüksek yeni malzeme üretiminin sağlanabileceği elde edilmiştir. Bu şekilde gerçekleştirilecek yeni bir dönüşüm-üretim prosesi, karbon salınımı seviyelerini alt seviyelere çekmeyi amaçlamaktadır.
Bu yaklaşıma alternatif olarak, malzemenin geri dönüşüm sürecine ahşap atık malzemeler eklenmiştir. Standart, orijinal beton malzemeden daha fazla eğilme dayanımına sahip yeni bir yapı malzemesinin bu metot ile üretilebileceği tespit edilmiştir. Bu çalışma, hem sürdürülebilir malzeme üretiminde karbon salınımını düşürebilecek bir yöntem olup, hem de inşaat yapım maliyetlerini önemli ölçüde azaltılabileceği görüşüne varılmıştır.
Ahşap malzemenin sertlik değeri, içeriğindeki lignin polimerleri kaynaklıdır. Bu polimerler, beton malzemedeki boşlukları doldurup atık beton tozu ile karıştırılıp ısıtıldığında yapışkanlaşabilmektedir. Dayanım seviyesi ise presleme işleminde daha yüksek sıcaklıklar ve basınçlarla arttırılmaktadır.
Tokyo Üniversitesi akademisyenlerinden Yuya Sakai deneyimledikleri geri dönüşüm malzemelerinin, normal betondan daha iyi eğilme dayanımlarına sahip olduğunu belirtmiştir.
Elde edilen tüm sonuçlara göre akademisyen, hem atık stoklarının doğru bir şekilde eritilebilmesi, hem de daha yeşil ve ekonomik bir inşaat sanayisinin oluşacağını da ayrıca belirtmiştir.
Leave a Reply