Günümüzde her bilgiye ulaşabildiğimiz gibi artık, istediğimiz her gıdaya da ulaşabiliyoruz. Sebze ve meyvelerin mevsiminde yetişmesi, global tarım sektörüne göre artık bir kısıtlayıcı faktör değil. Market ve manav tezgahlarında istediğimiz iklim ve coğrafyalara ait birçok meyve ve sebzeyi görebilmemiz mümkün.
Diğer yandan insan sağlığı ise bu kadar çok hastalıkların arttığı çağda artık daha fazla hassasiyet kazanmış bir konudur. Yaşantımızda, makalelerde, seminerlerde, televizyon programlarında hatta sosyal medyada her gün önümüze doğru, sağlıklı ve mevsimsel beslenme ile ilgili konular gelmektedir.
Bizlerden iki kuşak öncesine kadar, mevsimsel beslenme farkında olmadan ve günlük rutinde yer alan bir alışkanlıktı. Dünyanın dört bir yanına ulaşabilmenin zor olduğu düzende toplumlar, bulundukları iklim ve coğrafyada yetişen sebze ve meyveler ile besleniyordu. Olanakların kısıtlılığı olarak ilk başlarda bir algı oluştursa da, bu koşullar aslında insanın doğal ve kolay yöntemler ile besine ulaşmasını sağlamaktaydı.
Doğru ve sağlıklı beslenmeyi sağlayan bu koşullar, yaşam kalitesinin artmasını destekleyen en önemli faktörlerdir. Besinden aldığımız lezzet, koku, vitamin ve mineraller, yaşamdan aldığımız keyfin artmasını da sağlamaktadır.
Mevsimsel Beslenme Neden Bu Kadar Önemli?
Doğru ve sağlıklı beslenmenin ise önemli noktalarından birisi olan mevsimsel beslenme, mevsiminde sebze ve meyve tüketmek tam olarak neden insanlar için gereklidir?
Optimum sıcaklık, toprak niteliği ve hava koşullarında yetişmemiş her sebze ve meyve, literatürde doğa ile mücadele içerisinde ortaya gelmiş bir ürün olarak kabul edilmektedir. Tarım ilaçlarının kullanımı ve ürün üzerinde bıraktığı etkiler, mevsiminde yetişen ürünlere kıyasla daha fazladır.
Mevsimsel beslenmeyle, tüketilen sebze ve meyvelerin yaşadığınız iklim ve coğrafyaya uyumlu olması, sağlığınıza olumlu etkileri ile doğru orantılıdır. Yani ne kadar yerel beslenme tarzını benimsersek, o kadar sebze ve meyveden sağlanacak vitamin ve mineral miktarının artırabiliriz.
Sebze ve meyvelerde satın alırken ilk aradığımız özellik, taze olmasıdır. Mevsimsel beslenme tarzı ile, doğru zamanda, doğru besine ulaşarak taze gıda elde etme olasılığımız artar.
Sebze ve meyvelerde satın alırken aradığımız diğer en önemli özellik ise, düşük maliyette olmasıdır. Maliyet açısından da mevsimsel beslenme bizler için olumlu etkiler yaratacaktır. Ürünü elde edebilmek için daha az insan faktörü süreçte yer alır. Doğa koşulları, bu tarz beslenmede önemli bir role sahip olmaktadır. Bu sayede, ürün topraktan mutfağımıza dolaylı yollarla değil, daha az ekonomik süreçlerden geçerek ulaşacaktır.
MEVSİMSEL BESLENMEYİ NASIL ALIŞKANLIK HALİNE GETİREBİLİRİZ?
Aylara Göre Sebze ve Meyveler başlıklı içerikten de ulaşabileceğiniz gibi, kendinize mevsimsel beslenme için bir tablo hazırlayabilir, mevsime göre sebze ve meyve tüketebilirsiniz.
Mevsimsel Beslenme alışkanlığına örnek olarak ise,
Ekim ayı, mantar, ıspanak, havuç, yer elması gibi sebzelerin bollaştığı bir dönemdir. Mevsimsel beslenme tarzınıza göre bu dört sebzeye ayrı ayrı ve farklı kombinasyonları ile mutfağınızda yer açabilirsiniz.
Ayrıca armut, üzüm, elma, mandalina gibi meyvelerle işlenmiş şeker kullanmadan daha doğal ve bedeninize daha yararlı tatlılar yapabilirsiniz.
Komposto, reçel gibi geleneksel saklama yöntemleri ile yemeklerinizi farklılaştırabilir, meyve ve sebzelerin kabuklarını kurutarak veya rendeleyerek, çorba ve sos hazırlayabilir, kek ve kurabiyelere doğal aroma olarak ekleyebilirsiniz. Böylece mevsimsel beslenme alışkanlığınız ile yapay, fabrika koşullarında koruyucu maddeler ile üretilmiş şurup ve soslar yerine, nasıl oluştuğunu bildiğiniz besleyici ev yapımı katkılar elde edebilirsiniz.
Leave a Reply